Return to site

Prinsjesdag 2016: wat verandert er?

Door: Leonie Drok

De derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag, is inmiddels alweer voorbij. De dag van allerlei rituelen, van oranje koffertjes tot de Gouden Koets (vanwege restauratie nu Glazen Koets).

In de Ridderzaal heeft Koning Willem-Alexander de troonrede voorgelezen aan het volk van Nederland. Daarnaast maakt het kabinet alle beleidsplannen bekend voor het komende jaar. Maar wat staat er precies in die plannen en wat betekent dat voor mbo-leerlingen?

Op Prinsjesdag maakt het kabinet de begroting bekend. Hierin staan allerlei veranderingen die te maken hebben met de portemonnee van de Nederlanders. Zo ook, de portemonnees van de jongeren. In dit artikel wordt uitgelegd met welke veranderingen mbo-leerlingen te maken krijgen en wat dit inhoudt.

Hogere tegemoetkoming voor ouders mbo-scholieren

Naast het betalen van lesgeld zitten er nog vele andere kosten verbonden aan een opleiding. Denk aan gereedschap, werkkleding of software voor de computer. Daarom kunnen ouders van mbo-leerlingen onder de 18 jaar een tegemoetkoming aanvragen voor het financieren van de kosten. In de nieuwe begroting trekt het kabinet 10 miljoen euro uit voor het verhogen van de tegemoetkoming. Dit houdt in dat ouders meer geld ontvangen voor het betalen van de kosten.

Gratis OV

Tegenwoordig is het zo dat iedereen boven de 18 jaar recht heeft op een gratis reisproduct. Mbo-leerlingen die nog geen 18 zijn en voor school moeten reizen met het openbaar vervoer, moeten dit zelf betalen. Dit gaat vanaf 1 januari 2017 veranderen: ook mbo-leerlingen onder de 18 jaar krijgen het recht op een gratis reisproduct. Je kunt nu al je reisproduct aanvragen! Kijk op www.duo.nl.

Verbeteren kwaliteit mbo

Dit heeft niet direct invloed op de portemonnee van de jongeren, maar is wel prettig. Het kabinet heeft namelijk 292 miljoen euro apart gelegd om de kwaliteit van het mbo te verbeteren. En hier profiteren de leerlingen natuurlijk ook van.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly