Return to site

Schop onder je kont en

naar de stembus!

Door: Leonie Drok

Over minder dan een maand is het weer zover: de landelijke Tweede Kamerverkiezingen. Op 15 maart a.s. is iedereen boven de 18 jaar weer uitgenodigd om naar de stembussen te komen en zijn/haar stem te geven. Maar toch zijn er steeds meer mensen (vooral jongeren) die niet meer hun stem uitbrengen. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om te gaan stemmen?

‘Mijn stem maakt geen verschil’

Veel van de jongeren stemt niet omdat zij het idee hebben dat hun stem geen invloed heeft op de politiek. Maar wat als iedereen zo denkt? Dan stemt er dus bijna niemand. Dit gebeurde ook in Engeland bij de Brexit. Maar 33% van de jongeren tussen de 18-24 jaar heeft toen gestemd en dat is weinig, omdat er wel 81% van de mensen tussen de 55-65 jaar heeft gestemd. Het gevolg is dat veel jongeren geschokt en niet blij waren over de uitslag, maar toen waren ze dus te laat.

Hetzelfde geldt voor de verkiezingen in Amerika. Hier gingen mensen ook niet stemmen omdat heel veel mensen ervan uit gingen dat er toch niet op Donald Trump gestemd zou worden. De uitslag was voor deze mensen dan ook heel onverwachts.

Stemmen is dus WEL belangrijk. De punten die partijen in hun programma’s behandelen, gaan ook over jouw leven. Er kunnen voor jou ook veranderingen plaatsvinden, wanneer een bepaalde partij wint.

Wanneer je een duidelijke mening hebt, laat die dan horen door te stemmen! Verwacht niet dat jouw partij toch wel gaat winnen want, zoals we dit jaar wel hebben meegemaakt, het pakt soms anders uit dan je verwacht.

Motiveren om te stemmen

Dit jaar zetten veel bekende Nederlands zich in om jongeren te motiveren om te gaan stemmen. Zo is onder andere Tim Hofman een campagne gestart genaamd ‘De Stembus’ waar hij met een bus langs mbo-, hbo-, en wo-scholen gaat. Daarnaast licht hij in filmpjes per partij toe wat de inhoud van het programma is, om dit voor jongeren zo duidelijk in beeld te krijgen. Deze filmpjes zijn te bekijken via het YouTubekanaal ‘Boos'. Check dus snel: www.youtube.com/boos

Hij stelt voor dat jongeren die 15 maart gaan stemmen een vrije dag nemen om te vieren dat ze kunnen stemmen en om stil te kunnen staan bij dit bijzondere recht.

Wat moet ik dan stemmen?

Voordat je kunt gaan stemmen, moet je je goed inlezen in de verschillende programma’s van de partijen. Kijk welk programma jou het meest aanspreekt en welke voor jou het meest belangrijk is. Om te kijken welke partij bij jou past, kun je de stemwijzer of partijwijzer doen.

Het maakt niet uit wat je gaat stemmen, áls je maar stemt.

Want jouw stem telt ook!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly