Return to site

Social Media Awareness

‘Everything you post on social media impacts your personal brand. How do you want to be known?’ – Lisa Horn

Het afgelopen jaar heb ik een afstudeeronderzoek gedaan voor Young Society. In het kader van social media heb ik een voorlichting ontwikkeld voor mbo-docenten. Door de opkomst van de smartphone speelt social media steeds een grotere rol in de huidige maatschappij. Dit is ook van invloed in het onderwijs.

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek in 2013 bleek dat 93% van de 12-18 jarigen dagelijks gebruik maakt van social media, en dat 98% van de 18-25 jarigen dit ook dagelijks doet. Het gebruik van social media kan uitmonden tot een serieuze verslaving. En dan spreek je van socialbesitas: het dwangmatig en overmatig gebruik van social media. Dit wordt veroorzaakt door alle prikkels en input die je onvangt, en de druk om daaraan mee te doen. Socialbesitas kan zich uitten in psychische problemen, maatschappelijke problemen, en de digitale identiteitsschade.

Een belangrijk nadeel van het gebruik van sociale media is vaak de afwezigheid van online privacy. Alles wat online gezet wordt, kan ook voor altijd online beschikbaar blijven! (Dit doet mij denken aan een quote: ‘What happens on social media stays on Google forever!)

Ik deed onderzoek naar de huidige situatie en de persoonlijke mening van MBO-docenten in het bieden van mediabegeleiding. Zo bleek uit het literatuuronderonderzoek dat het mediagedrag van studenten ook van invloed is op het gedrag van docenten. Studenten maken regelmatig gebruik van social media via hun smartphone en/of laptop. Vaak weten docenten zich geen raad met het mediagebruik van hun leerlingen tijdens de lessen. Docenten weten namelijk weinig over waar hun leerlingen zich (stiekem) bezig mee houden op hun smartphone/laptop, en de invloed die het (onjuiste) mediagebruik heeft op langere termijn. 

Uit het veldonderzoek is gebleken dat 71% van de docenten een positieve houding heeft in het bieden van de nodige mediabegeleiding aan hun leerlingen! (Dank jullie wel docenten!)

De voorlichting, Social Media Awareness, biedt docenten kennis over de huidige mediatrends en de consequenties daarvan. Door middel van actieve en actuele werkvormen krijgen docenten ook inzicht over hoe zij de gevolgen van sociale media onder hun leerlingen kunnen signaleren en erkennen. Docenten leren hoe zij effectief kunnen inspelen mediagedrag van hun leerlingen. Social Media Awareness heeft een preventieve werking op de consequenties die jongeren als gevolg van het sociale mediagebruik kunnen ondervinden op bijvoorbeeld carrière mogelijkheden en andere levensgebieden.

Wil je meer weten over de voorlichting? Neem dan contact op met Young Society!

Sogol Fathi Afshar

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly